16.01.09 Valašské jehněčí neduhy léčí

Ovečky k Valašsku vždy patřily a byly také na jídelníčku našich předků. V současné době vzrůstá význam chovu ovcí, jednak pro udržování charakteru krajiny, ale také z důvodu získávání kvalitního masa.

Protože je opomíjeno v naší kuchyni, rozhodli jsme se první letošní akci projektu Zdravého roku 2009 Zravý Rožnov zdravě vaří věnovat právě seznámení s výhodami složení tohoto masa a jeho přípravě v kuchyni. V úvodní krátké přednášce odborníka ze SŠZePř se např. dozvíte, že toto maso má příznivý vliv na nervovou soustavu, činnost a vývoj mozku, má nízký obsah cholesterolu, je dietní a dobře stravitelné, má příznivé složení masných kyselin, je jedním z nejhodnotnějších zdrojů železa, obsahuje zinek, proteiny, vitamíny skupiny B, vitamin D a A v daleko větší míře než třeba maso vepřové atd.

Na rozdíl od tzv. “zdravého“ drůbežího masa se produkce jehněčího obejde bez použití syntetický přípravků; jehňata jsou krmeny pouze ovčím mlékem a pastvou. Čili valašské jehněčí neduhy léčí. Že vám skopové maso nevoní a nechutná? Záleží totiž hodně na přípravě.

V sobotu 31. ledna od 14 do 19 hodin ve cvičné kuchyni ZŠ Videčská můžete za příspěvek 80,- Kč spolu s odbornými kuchaři z Integrované střední školy z Valašského Meziříčí přihlížet čtvrcení masa, nahlížet pod pokličky, nebo přímo se účastnit vaření od polévky přes různé úpravy masa s přílohami. A samozřejmě průběžně ochutnávat.

K ochutnávce budou přivezeny také různé druhy trvanlivých masných výrobků z jehněčího i skopového masa. Komu zachutnají, může si z připravené nabídky koupit domů klobásky, čabajky, salámy, paštiky či tlačenku a také čerstvé maso. A dozvědět se, kde se dá koupit a v kterých restauracích se připravuje. A k tomu bude i kniha kuchařských receptů. Závěrem pobesedujeme u dobrého čaje o zdravém životním stylu.

Spolupořadatelem Zdravého Rožnova - občanského sdružení je SŠZePř Rožnov p. R., Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí a Valašské jehněčí Francova Lhota.

Jarmila Mikulášková






Poslední aktualizace: 27.09.2005